Colombia Finca Bet-El Anaerobic Fermentation

Jsme moc rádi, že Vám jako poslední z našich podzimních limitek na filtr můžeme představit právě letošní sklizeň anaerobně fermentované Kolumbie vzácné odrůdy Pink Bourbon. Jahodový milkshake, broskve, mléčná čokoláda. Takový je její jedinečný chuťový profil.

Hrubost mletí
Typ balení
Typ pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč 170 Kč 170 Kč 340 Kč 340 Kč 850 Kč 850 Kč 1 700 Kč 1 700 Kč od 170 Kč
Kategorie: Zrnková káva

Raritní odrůda Pink Bourbon se do povědomí dostala relativně nedávno. Má jedinečnou chuť, která bývá spojována s jahodami a vyvolává podobné nadšení, jako tomu bylo kdysi například u odrůdy Geisha. Ve spojení s experimentálním zpracováním fermentace bez přístupu vzduchu, mají zrna této Kolumbie velice osobitou chuť a aroma.

Tahle Kolumbie nás svým aromatem uhranula už při rozdělání pytle s jejími zelenými zrny. Po napražení jsme byli opravdu nadšení. Pár káv zpracovaných anaerobní fermentací už jsme pražili, dost jsme jich ochutnali, takže jsme zhruba věděli, do čeho jdeme. Káva měla chutnat po jahodovém mléčném koktejlu, broskvích a mléčné čokoládě. Po tom, co jsme kávu nechali pár dní odležet a otevřeli bednu, ve které byla uskladněna, se po celé místnosti opravdu rozlila sladká vůně velice konkrétně připomínající jahody se šlehačkou. Při cuppingu jsme si vzpomněli na dětství a smetanovo-krémové bonbóny Alpenliebe s jahodovou příchutí (existují ještě?).

Anaerobní fermentace je jeden z experimentálních typů zpracování kávy, který vytváří unikátní chuťové profily. Kávové třešně se po sklizni přesunou do uzavíratelných nádob, v nichž se přirozeně rozběhne kvasný proces, který je po celou dobu jeho trvání bedlivě kontrolován. Veškeré plyny (především oxid uhličitý, který při kvašení vzniká) unikají z nádrže ven pomocí jednocestného ventilu. Takto uzavřená mohou kávová zrna zůstat různě dlouhý časový úsek –⁠ od několika hodin až po několik dní. Kvůli tomu, že je celý proces poměrně složitý, vyžaduje hodně péče a je proveditelný pouze po menších várkách, se takto zpracované kávy pohybují ve vyšších cenových hladinách.

Zrna pocházejí ze západní Kolumbie, konkrétně z regionu Valle del Cauca a farmy Bet-El, kterou provozuje farmář Cesar Ledesma. Jak už z názvu vypovídá, úrodným údolím protéká řeka Cauca, což je jeden ze stavebních kamenů pro pěstování kávy. Majitel farmy, nacházející se v obci Calima, se na pěstování zajímavých odrůd specializuje. Kromě Pink Bourbonu bychom na jeho půdě našli například Sudan Rume, Geisha, Castillo nebo Yellow Tabi.

  • cuppingové skóre: 88
  • zpracování: semi-washed, 86hodinová anaerobní fermentace
  • odrůda: Pink Bourbon
  • typ pražení: na filtr

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu